Publicatie van Senioren Actief Bemmel

De zomerstop zit erop

  • 23 augustus 2022

De zomerstop zit erop, Stichting Senioren Actief Bemmel start weer met haar activiteiten en cursussen.

U kunt zich weer aanmelden voor diverse activiteiten en cursussen, wij verwijzen u naar de website: www.seniorenbd.nl onder het kopje Senioren Actief Bemmel.

Voor de meeste vaste activiteiten geldt, u doet mee voor onbepaalde tijd.


Activiteiten met vrije inloop:

Bingo (2e en 4e woensdag van de maand) en Instuif (1e en 3e woensdag van de maand) hiervoor hoeft u zich niet aan te melden.

Cursussen voor bepaalde tijd, moet u zich apart aanmelden.

Vanaf september/ oktober starten wij weer met onderstaande cursussen:

Cursus psychologie start 7 oktober 2022 (6 lessen)
In deze cursus wordt een inleiding in de psychologie aangeboden, als kennismaking met het vak psychologie. De theoretische invalshoek is de basis, maar daar horen ook praktische opdrachten bij. 

Aan een aantal psychologische begrippen en verschijnselen van gedrag wordt aandacht gegeven. Maar ook aan denkwijzen van bekende psychologen zoals Sigmund Freud, John Bowlby, Leon Festinger en anderen die het waarnemen van gedrag beïnvloed hebben.

Daarnaast worden de volgende onderwerpen aangeboden: sociaal menselijk gedrag gezien vanuit de evolutie, gedrag en gewoonte, de attributietheorie, een strategie voor effectief gedrag, een voorbeeld van een gedragsmodel, emotie en veiligheid.

Docent: drs. Marijke Penders studeerde sociale wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast onderzoek en ontwikkelingen binnen organisaties heeft zij zich beziggehouden met gezondheidszorg en het geven van onderwijs, onder andere in de psychologie.

Cursus Spaans voor gevorderden en beginners start 15 september ( 28 lessen)
Ga je volgend jaar, of eerder zelfs op vakantie naar Spanje en wil je graag meer kunnen zeggen dan 'dos cervezas por favor', 'gracias' en 'olé'? Wil je nu eindelijk wel eens weten waar al die teksten van die mooie Spaanse 'canciones' over gaan? Begin met Spaans leren.

Wat is er leuker dan naast te genieten van al het moois (zon, zee, cultuur) en het lekkere (paella, sangría, calamares) eenvoudige gesprekjes te voeren met de 'españoles' die je ontmoet?

Naast het overgrote deel van de tijd die aan de taal zal worden besteed, kan van tijd tot tijd bij wijze van aanvulling in gepaste mate, al naar gelang de interesse, ook aandacht worden geschonken aan andere aspecten van de cultuur van Spanje, zoals muziek, gewoontes, feesten, eten en drinken; en achtergronden en geschiedenis. Spanje heeft veel interessants te bieden aan dit alles!

Je leert de basisbeginselen van 'la bonita lengua española' aan de hand van de methode 'Caminos nieuw 1', tekst- en werkboek, die je zelf aan moet schaffen; aangevuld met extra uitleg en oefenstof buiten deze boeken om, voor zover daar behoefte aan is. Reken steeds op één tot anderhalf uur huiswerk per les. In het begin zal er vooral aandacht zijn voor het aanleren van een goede uitspraak.
¿Hasta pronto?

Spaans - Beginners vervolg/half gevorderden
Deze cursus(sen) zullen in principe beginnen waar de cursussen (afgelopen cursusjaar) zijn beëindigd. Waar nodig zal worden begonnen met opfrissen en herhalen. Ben je het een en ander vergeten, geen zorgen daarover - ¡qué no os preocupéis!

In deze cursus(sen) zal de kennis van de grammatica worden uitgebreid. Afhankelijk van het niveau zal steeds vaker in het Spaans worden geconverseerd, waarbij het aantal onderwerpen gaandeweg wordt vermeerderd met vooral alledaagse situaties, zodat je daarmee steeds meer routine opdoet en waarbij je geleidelijk een steeds grotere woordenschat krijgt. Die zal je helpen je te kunnen redden in steeds meer uiteenlopende onderwerpen, zoals je hobby's, je familie, je werk, het weer, je favoriete tv-programma of de dagelijkse nieuwsberichten. Ook zal, naar behoefte, oefenstof buiten het boek om (Caminos nieuw 1 of Caminos nieuw 2, tekst- en oefenboek) worden aangeboden.
Houd steeds rekening met rond de anderhalf uur huiswerk per week. Daarnaast zal, als de beschikbare tijd toereikend blijkt, serieuze aandacht worden geschonken aan het lezen van Spaanstalige lektuur. Ales naar behoefte en belangstelling.
¡Vamos a ver amigos! ¿Qué os parece?

Cursus Kijk op Kunst vanaf 27 september  2022 (5 lessen)
In een reeks van zes sessies is het de bedoeling dat u vormen van  kunst  leert kennen en herkennen, en wel  betreffende de periode van de negentiende en twintigste eeuw. Niet alleen stijlen en stijlperiodes, waarbij de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld als uitgangspunt dient, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij de cultuurgeschiedenis de basis vormt.

Na afloop ziet u verbanden  tussen verschillende periodes en stijlen en heeft u kennis gemaakt met belangrijke werken uit schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst, muziek, dans en drama.

Cursus Engels gevorderden vanaf 5 oktober 2022 (20 lessen)
Met ENGELS gaat er een wereld voor je open. Uiteraard kom je met handen en voeten en met Google Translate ook een heel eind, maar het is natuurlijk veel leuker om uit jezelf te communiceren in een taal waarmee je (bijna) overal terecht kunt. Daarnaast wordt Engels veel gebruikt in culturele uitingen, bv. boeken, songs en gedichten. Zo is het leuk om vanuit muzikaal perspectief te luisteren naar songs in het Engels, maar nog veel leuker als je weet wat er gezongen wordt en de eventuele diepere betekenis erachter kunt vinden.

Zoals een sport volgens bepaalde regels wordt gespeeld, zo geldt dat ook voor een taal, dus we zullen zeker aandacht besteden aan "grammatica" en "idioom", maar alleen om het taalspel goed te kunnen spelen. Daarvoor gebruiken we een boek als leidraad. De kosten hiervan zijn NIET in het cursusgeld inbegrepen.

Tijdens de cursusavonden nemen Engels spreken en luisteren een belangrijke plaats in en zijn er regelmatig allerlei spreeksessies. Van tijd tot tijd zal er zeker ook aandacht worden gegeven aan Engels als cultuurdrager. Dit alles kun je verwachten als je deelneemt aan een cursus Engels van SAB.

Het is géén beginnerscursus, maar als je ooit ongeveer twee jaar Engels in het voortgezet onderwijs hebt gehad of al eerder een cursus Engels hebt gedaan, kun je deelnemen. Be my guest! 

Culinair koken start 19 september 2022 (10 lessen)
Zelf koken is lekker en gezond, En met deze kookcursus wordt u in no-time een culinaire professional. Van basis snijtechnieken tot het bereiden van soepen, vlees, vis, groenten en desserts, u leert het allemaal dankzij de individuele begeleiding. Nooit meer een magnetronmaaltijd, maar zelf koken met verse ingrediënten.

Wilt u lekker leren koken,  de cursussen worden gegeven op maandag, dinsdag en donderdag, totaal 10 lessen in het voor- en najaar. De lessen worden gegeven op het Pro College te Bemmel.


Bent u enthousiast geworden en wilt u zich aanmelden voor een activiteit en/of cursus  U kunt zich aanmelden via een aanmeldingsformulier.
Voor vragen over de cursus, activiteiten, kosten, tijdstippen, verwijzen wij u naar de website of neem contact op met Anja Berns (sab.anjaberns@gmail.com of 06-16714168) of José van Rossum ( 06-26448426)

 

Dag activiteit tijd starten op
Maandag yoga 09.30 5-sep
11.00 5-sep
13.30 5-sep
15.00 5-sep
bridge 13.30 29-aug
jong belegen 09.30 29-aug
Dinsdag  yoga 09.30 6-sep
11.00 6-sep
13.00 6-sep
15.30 6-sep
17.00 6-sep
tai chi 19.00 6-sep
Woensdag  tai chi 09.30 7-sep
biljarten 13.00 31-aug
bingo 13.30 14-sep
instuif 13.30 7-sep
Donderdag biljarten 13.00 1-sep
bewegen op muziek 14.00 1-sep
koor 10.00 1-sep
line dance 09.30 1-sep
senioren orkest 10.00 1-sep
Vrijdag yoga 10.30 9-sep
biljarten 13.00  2-sep
Overige cursussen
Dag cursus starten op 
Dinsdag Kijk op Kunst 27-sep
Vrijdag Psychologie 7-okt
Donderdag Spaans 22-sep
Woensdag  Engels 5-okt
Maandag Koken 19-sep
Dinsdag Koken 20-sep
Donderdag Koken 21-sep